מזה מספר שנים המדינה עוברת מהפיכה בנושא חיסכון פנסיוני. משנת 2008 מחויבים המעסיקים בפתיחת חסכון פנסיוני עבור כל עובדיהם והחל משנת 2011 יצטרפו למעגל החוסכים על פי חוק גם העובדים העצמאים. בין יתר מרכיבי המהפיכה, ניתן בידי ציבור החוסכים הכח לבחור באמצעי החיסכון הפנסיוני המתאימים עבורם, ובכלל זה היכולת להעביר כספים בין חסכונות פנסיונים שונים. השפע הקיים בשוק המוצרים המיועדים לחסכון פנסיוני הוא רב: קרנות פנסיה, ביטוח חיים עם מרכיבי חסכון וקופות גמל, וגם קרנות ההשתלמות נכנסו לתמונה.
היקף הכספים המנוהלים בחסכונות הפנסיונים השונים הוא עצום. הסכום עמד על כ-400 מיליארד שקלים בחברות השונות בסוף שנת 2009.
עיקרי המהפיכה בחסכון הפנסיוני· כל עובד שכיר חייב בחסכון פנסיוני ובמידת האפשר גם רכיבי ביטוח חיים, ביטוח אבדן כושר עבודה וביטוח שארים. העובד זכאי לבחור כל חסכון פנסיוני כראות עיניו ובלבד שהוא עומד בכללים המינימאלים שקבעה המדינה.
· כל מעסיק חייב בפתיחת חסכון פנסיוני עבור כל עובד שכיר. עבור עובדים שיש בידם חסכון פנסיוני כלשהו התשלום הוא מיום תחילת העבודה אך ניתן לתשלום רטרואקטיבית לאחר 3 חודשים מיום תחילת העבודה. עבור עובדים שאין בידם חסכון פנסיוני, חייב המעסיק בפתיחת חסכון כזה תוך 6 חודשים מיום תחילת העבודה.
· תגמולי החסכון הפנסיוני מתקבלים כקצבה, ללא תלות במסלול החסכון הנבחר. רק במידה וסכום הקצבה החודשית המשולמת עולה על 3850 ש"ח, על פי חישובים הלוקחים בחשבון את הסכום הצבור בחיסכון ולוחות תוחלת החיים, ניתן להוון את יתרת הסכום הצבור למשיכה הונית. במידה ומדובר באפיק הוני, כקופות הגמל, סכום החסכון יועבר עם גיל הפרישה לקרן המשלמת לקצבה.
· ניתן לעבור בין מסלולים וחברות המנהלות חסכונות פנסיונים ללא תשלום קנסות או איבוד ותק.
· אחוז המשכורת והשתתפות המעביד המופרשים לחסכון פנסיוני גדלים באופן הדרגתי וימשיכו לגדול עד לשנת 2013.
· החל משנת 2011 יחויבו עצמאיים בהשקעה בחסכונות פנסיונים בהתאם לרווחיהם.
· גם אחוזי ההפרשה של העצמאיים יגדלו באופן הדרגתי עד לשנת 2015.
· ההפקדות לחסכונות פנסיוניים מזכים בהטבות מס (ניכוי וזיכוי) ומשיכת כספים הנעשית על פי הגדרות החוק מזכה בפטור מתשלום מס על הרווחים.
מסלולי החסכון הפנסיוניקיימים כיום מספר מסלולים עיקריים הפתוחים לחסכון פנסיוני הן לעובדים שכירים והן לעצמאיים:
· קרן פנסיה חדשה – קרן משלמת לקצבה הכוללת מרכיבי ערבות הדדית וכיסויים ביטוחיים. דמי הניהול בקרנות פנסיה חדשה נגבים הן מההפקדות החודשיות והן מהסכום הנצבר. במידה וקיימים סכום המאפשר היוון הוני מעבר לקצבה המינימאלית הנדרשת, קרן פנסיה חדשה גובה קנס פידיון הוני בגובה של 0.25% מהצבירה עבור כל שנת ותק.
· ביטוח חיים עם מרכיב חסכון – ביטוחי חיים עם מרכיב חסכון הם ממשיכי דרכו של ביטוח המנהלים שהיה פתוח לשכירים בלבד. ביטוח חיים עם חסכון פנסיוני אינו כולל מרכיבי ערבות הדדית וכולל כיסויים ביטוחיים. דמי הניהול נגבים הן מההפקדות החודשיות והן מהצבירה. מרבית ביטוחי החיים אינם כוללים קנס פידיון הוני.
· קופות גמל – קופות גמל אינן כוללות מרכיבי ערבות הדדית. דמי הניהול נגבים מהצבירה בלבד וללא קנס פידיון הוני. לאחרונה הוחלט לאפשר רכישת כיסויים ביטוחיים במסגרת קופות הגמל.
· קרנות השתלמות – קרנות השתלמות אינן בהגדרתן מכשיר לחסכון פנסיוני, אולם יש העושים שימוש כזה בהן. הקרנות מזכות אף הן בהטבות מס בהפקדה ובמשיכה וניתן למשכן בצורה הונית. דמי הניהול הנגבים הם מהצבירה בלבד.